Jeden z przepisów do wczorajszego tłumaczenia. Ilości mogą wydawać się dziwne, a nawet są – to szybkie przeliczenie z jednostek imperialnych na jedyne słuszne 🙂
Przepisów nie będę wrzucał w kupie. Zamieszczając je osobno łatwiej będzie się do nich dokopać w przyszłości.
Uwarzone przez Steva Eskebacka z Eske’s Brewpub w Taos, wygrało brązowy medal w kategorii piw owocowych i warzywnych na Great American Beer Festival® w 1993 roku.
Na warkę 19 litrów:
- 3,2kg słodu pale ale
- 0,45kg słodowanej pszenicy
- 14g chinooka (90 minut)
- 14g chinooka (60 minut)
- 28g cascade (końcówka)
- 0,45kg świeżo-wypieczonych zielonych papryczek
- Drożdże Wyeast 1187 Ringwood Ale.
Wskazówki piwowara:
Krótka (5–10 minut) przerwa białkowa w 50 stopniach, potem scukrzająca w 66 stopniach na 10 do 15 minut i przerwa w 70 stopniach aż do końca konwersji. Eskeback używa papryczek Sandia od Taos Chile Brothers Roasting Co.
Dodaj świeże, zielone papryczki (bez obierania) w woreczku muślinowym po zakończeniu fermentacji (potraktuj to jako “Chmielenie na zimno” z użyciem papryczek). Zostaw piwo w kontakcie z papryczkami na tydzień, potem wykręć worek i usuń go z piwa.
Zostaw komentarz