Korzystając z przerwy od Przemka, słówek kilka o zestawie, który skompletowałem. Większość elementów, to zestaw SuperStart z Browamatora, reszta to elementy dodatkowe, które domówiłem zapoznawszy się wcześniej z literaturą, poradnikami i opiniami, tak więc na dzień dzisiejszy jest to:
Zestaw SuperStart BA:
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym – fancy.
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4–28°C – miałem kiedyś coś takiego w pokoju, nie jest wybitnie dokładne, ale z całą pewnością daje nam wystarczający obraz na temat tego, czy coś się dzieje, czy może zdechło i nie wstanie.
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną – idąc za sugestiami Kopyra pokrywa z rurką będzie wykorzystywana także w fermentorze z kurkiem.
- rurka do rozlewu z elastycznym wężem – piękna rzecz, o ile do rozlewu w ogóle dotrwam.
- kapslownica ręczna „Greta” – z niecierpliwości testowo jedną butelkę już zastrzelić musiałem, to faktycznie działa i do tego jest dziecinnie proste. W przyszłości może zainwestuję w „cięższy” sprzęt.
- 50 kapsli – po teście 49. Trudno. O tym elemencie zapomniałem, ale będę musiał domówić sobie jeszcze kilkaset, na zapas.
- areometr ze skalą Ballinga 0–22° – to element wyjątkowo ważny, dzięki niemu mam świadomość co się w ogóle z tym naszym piwem wyprawia. Nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie, dlatego odkładam właśnie na refraktometr.
- łyżka piwowarska – czy to jest konieczne?
- środek dezynfekcyjny OXI One 20g – domówiłem jeszcze 100g dla świętego spokoju.
- myjka do butelek – Wyciorów w domu mam kilka, dziadek pewnie też ma jeszcze kilka. Całkiem przeciętny wycior, jak na moje.
- reduktor osadów – tak.
Oraz elementy, które sam sobie dobrałem:
- Termometr w obudowie -10 do +120°C - Temperatura jest kwestią dość istotną, tu nie warto oszczędzać.
- Płyn Lugola 20 ml – jakby zamiast fermentacji doszło do reakcji nuklearnych, zawsze warto mieć pod ręką, Stalkerze.
- OXI One 100 g – na zapas.
A także piwo!
- zestaw na Dry Stout 12°Blg – na słodach śrutowanych (to będzie „Żodyn”)
- zestaw na Belgijskie Pale Ale 12°Blg – na słodach śrutowanych (a to „Arrakis”)
- Chmiel Centennial 2012 (USA) 10,0 % A-A – granulat – 100 g – bo mało chmielu w zestawie na Stouta.
I bonus(dzięki!) od BA za zwłokę przy zamówieniu:
- Otwieracz, brelok z logiem Weyermann’a
- Eko-torba, też od Weyermann’a
- Długopis, jak wyżej.
A tak poza tym, to dzięki – drugi post przyciągnął tu 100 odwiedzin. Nawet nie wiedziałem, że znam tylu ludzi (:
Trzymajcie więc wszyscy kciuki, idę dopełnić dziś formalności na mojej nowej uczelni.
p.s.
Odpowiadając na pytania, nie, nie jestem przez nikogo sponsorowany, po prostu bywam dźwięczny.
Zostaw komentarz